General Discussion General discussion about all things car audio, from pioneer, orion, alpine and eclipse.

some engine noise

Old 10-19-2006, 11:06 AM
  #1  
0 Watt CAFz'r
Thread Starter
iTrader: (1)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 43
Question some engine noise

Hi guys,

I got some engine noise on my system, think it comes from the alternator cause it apears when i accelerate, it's sounds like whistling.. it was even worse yesterday (it was just constant) --> checked my deck and i had ground conecter in a very crappy manner, fix it and it became much better and but still can hear it from time to time.
i checked to forums and people say to use bigger ground and connect it to the chassi...
So the question is --> does it have to be the chassis or battery's ground is alright ? and is there a difference if i use ground from the decks harness or the thing on the back of the deck (that u screw on with rubber top)

Is there anything else that can be done ? @ my friend's work they use magnets on the wires to eliminate noise in equipment, is that a good idea ?
hustler is offline  
Old 10-19-2006, 06:18 PM
  #2  
50 Watt CAFz'r
iTrader: (7)
 
347strokin's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 191
If you're running amplified speakers, ensure your RCA's aren't run on the same side of the car as your amp power cable. Good luck
347strokin is offline  
Old 10-19-2006, 07:08 PM
  #3  
0 Watt CAFz'r
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 21
re make all your grounds.
Pm me for more information
Klue is offline  
Old 10-19-2006, 07:32 PM
  #4  
4000 Watt CAFz'r
iTrader: (66)
 
MR2NR's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 6,420
Post way more info. Vehicle make and model, equipment installed, wire guage used, how things are wired. Is it a Pioneer headunit that you have by chance?
MR2NR is offline  
Old 10-20-2006, 11:19 AM
  #5  
0 Watt CAFz'r
Thread Starter
iTrader: (1)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 43
alright... i got JVC KD-G320, Infinity REF7541 amp on 8gauge wire, Eclipse XA1000 on 4gauge wire, speakers are RF punch 6x8 and alpine type-s 6x9 - speaker wire im not sure about the gauge but its quite thick so are the RCAs (and they are seperate from power cables), only one speaker wire from the front one runs with power cbls.

It has to be the grounding since after i fixed ground on the deck it became much better
hustler is offline  
Old 10-20-2006, 11:38 AM
  #6  
50 Watt CAFz'r
iTrader: (2)
 
eg0r's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 190
i had same exact problem
i had a cap and two amps and i only had one ground from the cap for all of them.
i grounded each amp AND the cap seperatly with 4gage wires and it works fine right now
eg0r is offline  
Old 10-20-2006, 11:40 AM
  #7  
4000 Watt CAFz'r
iTrader: (5)
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 4,643
only one speaker wire from the front one runs with power cbls.this is bad

form your battery ..............#1st have you done the big 3 ?

look at your -neg"s- so look at the battery do you have a good - to the car like a 0g wire ?
if you can go to all your toys in the car and see if the -neg # is the same if the #is not the same you will get engine noise
how old are the rca's ?
zzzzzzz is offline  
Old 10-20-2006, 11:42 AM
  #8  
0 Watt CAFz'r
Thread Starter
iTrader: (1)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 43
RCAa are new... i was thinking to do the big3 for some time now... maybe i should really do it
hustler is offline  
Old 10-20-2006, 11:48 AM
  #9  
50 Watt CAFz'r
 
Twenty2's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 85
I had a similar issue last week, a good high pitch whine from my engine coresponding to revs.

I just tightened down all my connetions and the noise hasn't come back.

as for grounding I've got my deck grounded to the frame near the deck, aswell both of my amps are grounded to the frame in the trunk.
aditionally I've got a small ground wire linking the two spots on my frame where I've grounded to (the deck ground spot to the amps ground spot).
Twenty2 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
aes92000
Car Audio Technical Discussions
7
03-14-2013 10:25 AM
Njord
General Discussion
13
10-08-2007 03:56 PM
Intimate
General Discussion
2
08-13-2004 06:49 AM
PLOW
General Discussion
7
11-29-2003 01:17 AM
MiniRX7
General Discussion
1
07-02-2003 10:37 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: some engine noise


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.