General Discussion General discussion about all things car audio, from pioneer, orion, alpine and eclipse.

Sub cuts out if I turn up the volume

Old 09-20-2014, 07:00 PM
  #1  
0 Watt CAFz'r
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 2
Sub cuts out if I turn up the volume

Ok, so I bought this car from my brother in law, who got it from someone else - long story short, it came with an amp and a 1200 watt sub. Everything works great - bass is nice and clear, not a hint of distortion....until I turn up the volume. Then the sub just cuts out. When I look in the trunk, the amp's protect light comes on when it is at a higher volume. And I don't mean irritate the neighbors loud, it's at the point where you can have a conversation without raising your voice to the passenger at all, then the bass just goes away. The strange thing is, when the amp doesn't go into protect mode in time, the bass delivers nicely. I have no clue what I am doing, so any help is appreciated. If everything is fried, I won't be upset. I just hate having the bass, then all of a sudden not having it
Benny44 is offline  
Old 09-21-2014, 11:06 PM
  #2  
Moderator

iTrader: (2)
 
wasted911's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,285
what model amp and sub is it?
wasted911 is offline  
Old 09-28-2014, 10:14 AM
  #3  
0 Watt CAFz'r
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 2
It is an Ultimate T2 5450. Sorry for the late reply, not on the computer much
Benny44 is offline  
Old 09-29-2014, 10:38 AM
  #4  
Moderator

iTrader: (2)
 
wasted911's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,285
I'll need to know the make and model # of the subwoofer as well. you may have to pull it out of the box to get it.
wasted911 is offline  
Old 10-05-2014, 06:28 PM
  #5  
50 Watt CAFz'r
 
wvince's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 98
What size power wire is going to the amp? Good battery? Most common is having a poor power supply to the amp and the amp is starving, then goes into protect mode. What's the sub ohms?
wvince is offline  
Old 10-30-2014, 04:20 PM
  #6  
0 Watt CAFz'r
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 5
It may be that your impedance is too low. When a 2 channel amp says it's 2 ohm stable, that means 2 ohm stereo. when you bridge a 2ch amp, each channel sees 1/2 the impedance. So if you bridge it at 2 ohms, the amp is actually seeing a 1 ohm load per channel.
Bill Wyko is offline  
Old 11-02-2014, 12:32 PM
  #7  
500 Watt CAFz'r
 
SweetnLow91SC's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 883
Originally Posted by Benny44 View Post
Ok, so I bought this car from my brother in law, who got it from someone else - long story short, it came with an amp and a 1200 watt sub. Everything works great - bass is nice and clear, not a hint of distortion....until I turn up the volume. Then the sub just cuts out. When I look in the trunk, the amp's protect light comes on when it is at a higher volume. And I don't mean irritate the neighbors loud, it's at the point where you can have a conversation without raising your voice to the passenger at all, then the bass just goes away. The strange thing is, when the amp doesn't go into protect mode in time, the bass delivers nicely. I have no clue what I am doing, so any help is appreciated. If everything is fried, I won't be upset. I just hate having the bass, then all of a sudden not having it
A few things I would check is.. first power, put a multi meter on the amp's power terminal and set it to DC voltage and play the bass till it shuts off. if the voltage goes below 11volts on a strong bass note then the power from the battery is an issue. it could be a bad fuse as well. second, check the woofer's impedance.. some amp don't like 2ohm in bridged mode etc. or it could be a bad output transistor.. which could cause the amp to run hotter then normal and would go in protection or the amp's power supply might be bad.
SweetnLow91SC is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jcoleman_11
Car Audio Technical Discussions
21
03-05-2010 09:01 PM
Scottie
General Discussion
27
06-30-2009 09:54 PM
abk780
Install related
20
12-29-2008 11:34 AM
bigt204
Car Audio Technical Discussions
5
09-23-2008 07:23 PM
Sian
Car Audio Technical Discussions
2
08-29-2007 02:13 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Sub cuts out if I turn up the volume


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.